Millainen oikein on Rahkon kuu? Suomalaisen kansanuskon mukaan se on pimeä, tervalla mustaksi maalattu, ja Rahko itse aave tai jonkinmoinen murtovaras hiukan kertojasta riippuen. Rahkon teoilla selitettiin aikoinaan kuun pimennyksen vaiheita. Tällä tavoin kansanusko on pyrkinyt tarjoamaan syitä ja seurauksia erilaisille asioille ja ilmiöille.
Suomalainen mytologia pitää sisällään monenlaisia olentoja, olipa kyse sitten Pohjois-Pohjanmaan jättiläisistä, hyvää unta tuovasta unihuppiaisesta tai ihmisten kipuja padassaan keittävästä Kiputytöstä. Osa olennoista on nykypäivänä yhä varsin tunnettuja, kuten näkki ja tonttu, kun taas toiset ovat ehtineet painua syvemmälle unohduksiin.
Tällä sivustolla nostetaan esiin kymmenen erilaista suomalaisen kansanuskon olentoa kymmenen lyhyttarinan muodossa. Tarinat sijoittuvat sekä nykypäivään että menneisyyteen. Ne esittelevät olennot jossakin niiden myyttiin sopivassa tilanteessa, mutta mahdollisesti myös hiukan totutusta poikkeavasta näkökulmasta.
Tarinoiden ohessa on yleistä tietoa kustakin olennosta – tai ainakin yksi versio siitä, sillä uskomukset ovat vaihdelleet aina hiukan kylän ja paikan mukaan. Infotekstien lähteinä on käytetty etupäässä Risto Pulkkisen ja Stina Lindforsin Suomalaisen kansanuskon sanakirjaa sekä Kristfrid Gananderin Mythologia Fennicaa, jonka vuonna 2016 julkaistun täydennetyn laitoksen on toimittanut Juha Pentikäinen.